Stabben fort

På Stabben på Titran bygde tyskerne et stort kystfort under andre verdenskrig. I dag kan du fortsatt se mange spor etter fortet. Vakttårnet står fortsatt, i området finner du kanonstillinger, hus og tuneller. Inne i tunnelene er det lys, så du kan gå gjennom de. Stabben fort er et populært sted å besøke når du er på Frøya. I tillegg får du også føle det mektige havet og nyte utsikten med Sletringen fyr.

Stabben fort.JPG

STABBEN FORT er en kystbefestning og et krigsminnesmerke som du finner på Titran.

Anlegget ble igangsatt av de tyske okkupantene våren 1941 og ligger på “Stabben” på sørsiden av Titran. Avdelingen lå under Artillerigruppe Drontheim-West på Hemnskjel.

Mellom 20 og 25 bunkere ble bygget på området, alle bundet sammen ved hjelp av underjordiske ganger, gravd ut av krigsfanger i løpet av tre år.

Anlegget var en del av Atlanterhavsvollen og bestod av kommandotårn, tre kanonstillinger på Stabben og fire lyttestasjoner på Titran og Skipheia.

Hver av kanonene hadde en rekkevidde på 22 km, og kunne med letthet skyte over til Hitra. Det var også poenget med anlegget, å senke skip.

I løpet av krigsårene ble en kanon brukt til å avfyre ett skudd en gang. Det skal ha vært et uhell. Kanonene er borte, men anlegget der de stod montert består.

På Titran var det mellom 500 og 600 innbyggere ved inngangen til andre verdenskrig. Like mange tyske militære holdt etter hvert hus på stedet, av og til dobbelt så mange.

I tillegg kom vel 2500 krigsfanger fra østfronten, i hovedsak sovjetiske og serbiske.

De tyske styrkene okkuperte de 15 husstandene på Stabben.

Titran opplevde ett bombeangrep under andre verdenskrig, men ingen ble drept eller skadd som en følge av det. Tyskerne forlot Stabben i 1944, men noen få observatører ble fram til 1946.

Det er etablert et museum i kommandotårnet med flere gjenstander fra stedet, så som krigsutstyr, kart, våpen og andre bevarte gjenstander. Kystmuseet i Sør-Trøndelag organiserer faste omvisninger om sommeren.

BESØK FORTET

Angående utstillingen i Stabben Fort i sommer.

Ta kontakt med Frøya kommune - kultur for åpningstider , omvisning mm

Tunnelene er åpen hver dag. Det anbefales gode klær og sko! Vær oppmerksom på gjeldende regler for avstand og nasjonale anbefalinger.

 
Tore Strømøy