Titranulykka

Ved Titran kapell står Titranulykkemonumentet. En kvinne og barna hennes som kikker ut over havet. Et symbol på alle kvinner og barn som mistet sin ektemann og far under ulykken natten mellom 13 og 14 oktober i 1899

Titran kapell og Minnebautaen over Titranulykka.

Titran kapell og Minnebautaen over Titranulykka.

“Titranulykken” hendte natt til 14. oktober 1899. Fiskere fra hele Midt-Norge var på Titran for delta i høstfisket ved Frøya.

Utpå kvelden så man at været så litt skummelt ut, men fiskerne dro allikevel ut på havet for å fiske sild. De hadde ikke råd til å la være.

Det fiskerne ikke visste, var at det var blitt slått opp varsel om storm både i Trondheim og Kristiansund. Men manglende telegrafforbindelse gjorde at varslene aldri nådde Titran.

En time over midnatt kom uværet til havet utenfor Titran.

Vinden hadde orkans styrke og det fulgte med et voldsomt regnvær. Fiskerne forsøkte fortvilet å komme seg i land, men 141 fiskere klarte ikke å redde seg, og omkom på havet denne natten.

Frøya ble hardest rammet, da 32 frøyafiskere mistet livet. 16 fra Kristiansund, 13 fra Smøla, 9 fra Bud og 8 fra Hitra forsvant også i havet.

Etter ulykken på Titran ble det organisert en nasjonal innsamlingsaksjon til de etterlatte, som innbrakte 806 400 kroner.

Det var en voldsomt stort beløp den gang. Både Bjørnstjerne Bjørnson og Fridtjof Nansen holdt foredrag i Oslo til inntekt for de etterlatte.

I 1949, 50 år etter ulykken ble minnesmerket reist ved Titran kapell.

Her finner du navnene til alle de omkomne. Det var kunstneren Kristofer Leirdal som laget bautaen.

I 1999, 100 år etter ulykken markert med «Titranspelet», oppført med Kong Harald til stede.

Selv om 140 kamerater druknet under Titranulykka, var det også mange som berget livet. De møttes på Titran da bautaen ble avduket i 1949.  Foto: Schrøder

Selv om 140 kamerater druknet under Titranulykka, var det også mange som berget livet. De møttes på Titran da bautaen ble avduket i 1949. Foto: Schrøder

Fiskerne gikk ut på havet fra Titran. Om du besøker Titran og går på svabergene skjønner du fort at det ikke var så lett å berge livet, selv om du nådde land.

Mange båter ble knus mot bergene rundt Titran. Et besøk på Titran en uværsdag vil fort fortelle deg hvor tøft være kan være her ute.

UNDER FINNER DU ET KART SOM VISER DEG VEIEN TIL DETTE HISTORISKE STEDET.

 
Tore Strømøy